Εργαστήρια, πάνελ και συζητήσεις μέχρι την επόμενη φορά

Το συνέδριο TechFuse επέστρεψε για δεύτερη φορά μετατρέποντας για λίγες μέρες τα Ιωάννινα σε ένα ζωντανό εργαστήριο ιδεών. Με φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα το συνέδριο έφερε στο προσκήνιο μια πολυδιάστατη συζήτηση για το μέλλον της τεχνολογίας και την επίδρασή της στην κοινωνία.

Δημόσιοι φορείς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου υποστήριξαν ένα τριήμερο μαραθώνιο με ένα κοινό στόχο: να φέρουν στο προσκήνιο συζητήσεις για την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την καινοτομία σε μια περιφερειακή πόλη. Οι πάνω από 1.500 σύνεδροι παρακολούθησαν 75 ομιλητές να προσθέτουν το δικό τους βλέμμα στο μωσαϊκό που χτίστηκε αυτές τις ημέρες στα Ιωάννινα.

Όσοι βρέθηκαν αυτό το διήμερο στον πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Ιωάννινα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις – μέσα και έξω από το αμφιθέατρο – από το μέλλον της δημοσιογραφίας και τις πράσινες πόλεις μέχρι την κυβερνοασφάλεια και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το πάνελ της ΕΕΛ/ΛΑΚ στο Techfuse με τίτλο: «Εργοστάσια ΤΝ: Χτίζοντας την επόμενη μέρα με ανοιχτά δεδομένα και κοινότητες»

Το εργαστήριο Foresight

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του συνεδρίου ήταν το Εργαστήριο Στρατηγικής Προόρασης (foresight) που έγινε την Πέμπτη 13 Μαρτίου στον χώρο που στεγάζεται η ομάδα των c-Ioannina.

Στον ζεστό χώρο των διοργανωτών, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στο χώρο της τεχνολογίας και του πολιτισμού καθώς και επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης συζήτησαν για τα προβλήματα της πόλης και δημιούργησαν μελλοντικά σενάρια για την πόλη τους.

Το εργαστήριο κατάφερε αφενός να συστήσει τη μέθοδο του foresight στους περισσότερους συμμετέχοντες που μέχρι εκείνη την ώρα δεν την γνώριζαν. Αφετέρου, δημιούργησε ένα χώρο συζήτησης ανάμεσα σε τοπικούς φορείς. Με αυτόν τον τρόπο, αναδείχτηκε κάτι που πολλοί Αθηναίοι θα ζήλευαν. Το προνόμιο που έχουν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων να ζουν μαζί, να μοιράζονται με τόση καθαρότητα τα συλλογικά προβλήματα και να αισθάνονται ότι οι λύσεις τους ή έστω οι άνθρωποι που μπορούν να τα επιλύσουν δεν είναι τόσο μακριά τους. Δύσκολα θα υπήρχε πηγαδάκι που δεν θα αναφερόταν στην αιθαλομίχλη ή στο πρόβλημα του αεροδρομίου της πόλης.

Ή για να μιλήσω πιο τυπικά -παρόλο που δεν ξέρω αν αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα του Techfuse- οι σχέσεις με τις τοπικές αρχές είναι πιο άμεσες και τα τοπικά προβλήματα γνωστά σε όλους, επιτρέποντας έτσι ουσιαστικότερες παρεμβάσεις και λύσεις.

Οι εργασίες των ομάδων στο εργαστήριο foresight.

Ας επιστρέψουμε όμως στη μέθοδο του foresight. Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της;

«Το foresight είναι ένα μπουκέτο από μεθοδολογίες και εργαλεία όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να βοηθήσει κάποιον να στήσει μια στρατηγική, μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ στο να ανοίξεις έναν διάλογο μέσα σε μια εταιρεία. Το ζήτημα είναι πώς θα αλλάξεις το mindset των ανθρώπων», εξήγησε στοGR digiGOV-innoHUB, ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος που διεξήγαγε το εργαστήριο στρατηγικής προόρασης στο Techfuse 2025.

Ο κ. Χριστοφιλόπουλος που ηγείται της Έδρας UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος στο ΙΤΕ και προεδρεύει του MOMus, συμπλήρωσε: «Το foresight είναι εγγενώς μια προσέγγιση πολύ δημοκρατική. Στις βασικές αρχές του είναι ότι προκειμένου να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε το μέλλον θα πρέπει να κάνουμε μια συλλογική διαδικασία. Άρα ένα σωστό foresight πρέπει να στήνει μια κατάλληλη διαδικασία που θα δώσει δημοκρατικά τη δυνατότητα σε όλους να εκφραστούν, προκειμένου να εξερευνήσουμε όλοι μαζί το μέλλον, να πάρουμε ιδέες, feedback. Όσο πιο καλά το χτίσεις αυτό τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα».

Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου foresight.

Αλλά το ζήτημα, όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το εργαστήριο αλλά η διαδικασία στο σύνολό της.

«Στην αρχή ξεκινήσαμε να το λέμε side effect του foresight. Χτιζόταν στους ανθρώπους που συμμετείχαν ένα πολύ σημαντικό mindset. Κατανοούσαν διαφορετικά τον κόσμο, αντιλαμβανόντουσαν πράγματα που παρακολουθούσαν να συμβαίνουν, πώς αυτά θα επηρεάσουν τον κόσμο στο μέλλον κτλ. Στην πορεία καταλάβαμε, τα τελευταία δέκα χρόνια πως το πιο σημαντικό που συνεισφέρει αυτό το πράγμα τελικά δεν είναι η μελέτη αλλά είναι ακριβώς η διαδικασία».

Hackathon/ Ideathon

Ένα δυναμικό hackathon-ideathon , που συνδιοργανώθηκε από το GR digiGOV-innoHUB, ολοκλήρωσε το συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι συμμετέχοντες που ήταν κυρίως φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετείχαν με ενθουσιασμό, αξιοποιώντας τα ευρήματα του εργαστηρίου foresight που προηγήθηκε, για να αναπτύξουν λύσεις σε πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν εντατικά, μεταφράζοντας προβλήματα σε επιχειρηματικά σχέδια και πρωτότυπες εφαρμογές.

Οι εργασίες των ομάδων που έλαβαν μέρος στο Hackathon

Μια ομάδα μέσα σε περίπου τέσσερεις ώρες σε απάντηση του ζητήματος στέγασης στα τουριστικά Ιωάννινα, δημιούργησε μια εφαρμογή εύρεσης συγκατοίκου με βάση τη συμβατότητα συνηθειών και προτιμήσεων.

Άλλη ομάδα δημιούργησε σύστημα κράτησης θέσης πάρκινγκ στην περιοχή της λίμνης ενώ η μόνη – δυστυχώς – ομάδα με έντονη παρουσία γυναικών δημιούργησε ένα επιχειρηματικό πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του αεροδρομίου της πόλης.

Η ομάδα Ethereum Dynamics που διαγωνίστηκε στο Hackathon

Την ώρα που η δεύτερη διοργάνωση ολοκληρώθηκε, η υπόσχεση για την επόμενη χρονιά αφήνει μια προσμονή. Τα Ιωάννινα, φαίνεται πως έχουν τη δυναμική να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο σταυροδρόμι ιδεών και καινοτομίας, μία τάση που αξίζει να παρακολουθήσουμε στο μέλλον.