Με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες – εκπροσώπους φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, μέλη του Δικτύου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελλάδας – πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025 η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση «Ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Πράξη – Από τις ανάγκες, στις λύσεις» που διοργάνωσαν η Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση και η Διεύθυνση Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση για τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση – GR digiGOV-innoHUB, τις υπηρεσίες του προς τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και για τις δράσεις και τη λειτουργία της Εθνικής Συμμαχίας.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για:
- το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή καινοτομία στον δημόσιο τομέα (Interoperable Europe Act),
- τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Κόμβος digiGOV-innoHUB,
- και συγκεκριμένες καινοτόμες ψηφιακές λύσεις από εταιρείες τεχνολογίας που συνεργάζονται με τον Κόμβο.
Ο Κόμβος GR digiGOV-innoHUB λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης και καινοτομίας, προσφέροντας στους φορείς πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, εργαλεία συμμετοχικότητας και υποστήριξης λήψης αποφάσεων.
Υπηρεσίες προς τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης:
- Αξιολόγηση ψηφιακής ωριμότητας και σχεδιασμός μετασχηματιστικών δράσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε φορέα.
- Πιλοτικές εφαρμογές σε τομείς όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων, η προστασία περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η διαχείριση αποβλήτων.
- Δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των φορέων.
- Δικτύωση και συνεργασίες με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την παρουσίαση του Κόμβου πραγματοποίησε ο Δρ. Αλέξανδρος Μελίδης.
Βρείτε εδώ την παρουσίαση του Κόμβου GR digiGOV-innoHUB
Παρουσιάσεις ψηφιακών λύσεων:
- AI Chatbots από την εταιρεία SmartRep: Μια προηγμένη λύση που ενσωματώνεται σε ψηφιακά κανάλια οργανισμών (ιστότοπος, Viber, WhatsApp) και αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για άμεση και ακριβή επικοινωνία με τους πολίτες.
- Ψηφιακός Βοηθός από την εταιρεία Insane (τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Αιγαίου): Λύση με στόχο την προσβασιμότητα και την ενίσχυση της σχέσης πολίτη – Δημόσιας Διοίκησης μέσω εργαλείων συναισθηματικής ανάλυσης και φυσικής γλώσσας για την ελληνική γλώσσα. Βασίζεται σε ανοικτό λογισμικό και επικεντρώνεται στον συμμετοχικό σχεδιασμό υπηρεσιών.
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις προτεινόμενες λύσεις.
Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι στόχοι της Εθνικής Συμμαχίας, οι τρόποι ενημέρωσης (ιστότοπος, κοινωνικά δίκτυα, newsletter), η συνεργασία με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Digital Skills & Jobs, καθώς και σημαντικές ευκαιρίες κατάρτισης μέσω συνεργασιών με παρόχους όπως η Oracle και η Microsoft. Έμφαση δόθηκε στη χρήση του προτύπου DigComp στον σχεδιασμό προγραμμάτων, καθώς και στη συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων.
Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο κ. Θωμάς Σιούτης, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Ψηφιακής Οικονομίας, Επενδύσεων και Ψηφιακών Δεξιοτήτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέλος της συντονιστικής ομάδας της Εθνικής Συμμαχίας.
Βρείτε εδώ την παρουσίαση της Εθνικής Συμμαχίας
Χαιρετισμοί & Συμμετοχές
Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
ο κ. Αντώνης Στασής, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος ανέλυσε το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την καινοτομία,
και η κα. Ευγενία Λόκανα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη κάθε δράση ψηφιακού μετασχηματισμού να παράγει μετρήσιμα, απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα. Ιωάννα Σακελλαρίδου και την υποστήριξη η κα. Έμμη Ανδρουλάκη, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ψηφιακής Στρατηγικής και μέλη της συντονιστικής ομάδας της Εθνικής Συμμαχίας.
Κύρια Συμπεράσματα:
- Ευρωπαϊκή Πολιτική & Καινοτομία: Νέες απαιτήσεις για υιοθέτηση τεχνολογιών και συνεργασιών με ΜμΕ, startups και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
- 7 Εθνικοί Κόμβοι Καινοτομίας: Ο GR digiGOV-innoHUB είναι ο μόνος με αποκλειστική στόχευση τη Δημόσια Διοίκηση.
- Εκπαίδευση & Δεξιότητες: Ενίσχυση μέσω δωρεάν προγραμμάτων και ευρωπαϊκών συνεργασιών.
- AI & Πιλοτικές Εφαρμογές: Π.χ. αυτοματοποιημένος έλεγχος πληρότητας συμβολαίων στο Κτηματολόγιο.
- Marketplace: Πλατφόρμα σύζευξης αναγκών και λύσεων, με δυνατότητα δοκιμής έργων έως 150.000€.
- Διαδικασία Συμμετοχής: Ένταξη μέσω απλής φόρμας και εργαστηρίων συνδιαμόρφωσης.
- Αξιολόγηση: Δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και κοινωνικού αντίκτυπου διασφαλίζουν την προστιθέμενη αξία.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο κανάλι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Youtube.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Champions for Digital Decade (C4DD) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.