Στο δυναμικό τοπίο του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν μια αλλαγή στη σύνταξη νομοθεσίας έχοντας κατά νου τη χάραξη ψηφιακής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου SEMIC που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, επικεντρώθηκε στο να καταστούν οι πολιτικές και οι νομοθετικές πράξεις digital-ready και  διαλειτουργικές. Digital-ready σημαίνει ότι οι πολιτικές και οι νομοθετικές πράξεις διευκολύνουν την απρόσκοπτη, ψηφιακή από προεπιλογή υλοποίηση μέσω της βέλτιστης χρήσης της τεχνολογίας και των δεδομένων.  

Υπάρχουν έξι διαφορετικά στοιχεία που περιγράφουν τις πολιτικές για ψηφιακή ετοιμότητα, ένα από τα οποία είναι το «‘Once-only principle and reuse of data’’. Αυτό το στοιχείο περιγράφει πώς οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν πληροφορίες μόνο μια φορά  στις δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη, στις οποίες μπορούν να συμβάλουν οι πολιτικές της ΕΕ, ελαχιστοποιώντας τα περιττά αιτήματα για πληροφορίες. Εδώ είναι όπου τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, καθώς αξιοποιώντας δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διοικητικών συστημάτων. Με τα πρότυπα ανοιχτών δεδομένων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατών μελών προωθείται με πάνω από 1,7 εκατομμύρια διαθέσιμα στο κοινό σύνολα δεδομένων σε data.europa.eu.  

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι το «‘Digital-ready drafting’, το οποίο περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη μελλοντικών νόμων. Αντί να το προσεγγίζουν ως εκ των υστέρων, οι πολιτικές και η νομοθεσία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διαλειτουργικότητα από την αρχή για να διασφαλίζουν την ευθυγράμμιση μεταξύ των τομέων πολιτικής. Η διαλειτουργικότητα, συγκεκριμένα, καλύπτει κάθε πτυχή (π.χ. οργανωτική, σημασιολογική, νομική και τεχνική) που επηρεάζει την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών στην ΕΕ.  

Με μια νοοτροπία που ξεκινά με τη διαλειτουργικότητα και την κοινή χρήση ανοιχτών δεδομένων, μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας μετασχηματισμός στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι πολιτικές και η νομοθεσία. Οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν στη συνέχεια να συνεργαστούν για να παρέχουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες που ωφελούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/