Σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συχνά αμφισβητείται πώς μπορεί η τεχνολογία όχι μόνο να βελτιώσει αλλά και να μεταμορφώσει τις δημόσιες υπηρεσίες για καλύτερη διαφάνεια και ανταπόκριση; 

Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσέγγισης GovTech που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η επικέντρωση στον πολίτη δεν αναδύεται απλώς ως στρατηγική αλλά ως ακρογωνιαίος λίθος για καινοτόμο σχεδιασμό δημόσιας υπηρεσίας και πολιτικής και, ευρύτερα, δημοκρατική ανανέωση. 

Οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα για την αξιοποίηση του μετασχηματιστικού αντίκτυπου του ενσωμάτωση προσεγγίσεων επικέντρωσης στον πολίτη  στις δημόσιες υπηρεσίες και τη διακυβέρνηση για την προώθηση πιο ισχυρών δημοκρατικών διαδικασιών είναι πολλαπλές και βασίζονται στα οφέλη της ενσωμάτωσης προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η ψηφιοποίηση εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την απλή αυτοματοποίηση υφιστάμενων εργασιών και υπηρεσιών. Επηρεάζει την καινοτομία του δημόσιου τομέα ενισχύοντας τη διαφάνεια της διακυβέρνησης, τη λογοδοσία και την ανταπόκριση στις δημόσιες ανάγκες, συμβάλλοντας σε ουσιαστική επανεξέταση και επανασχεδιασμό πολιτικών και διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογίες αξιοποιούνται για να διευρύνουν σημαντικά τη συμμετοχή των πολιτών, μεταμορφώνοντας τις παραδοσιακές αλληλεπιδράσεις με την κυβέρνηση μέσω διαδικτυακής και εκτός σύνδεσης δέσμευσης. Αυτές οι πλατφόρμες εκτείνονται πέρα ​​από τους συμβολικούς μηχανισμούς ανάδρασης, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικής από την αρχή.

Ενσωμάτωση των πολιτών μέσω της GovTech

Οι λύσεις GovTech σχεδιάζονται ολοένα και περισσότερο για να προσελκύουν ενεργά το κοινό σε όλες τις κυβερνητικές διαδικασίες, πέρα ​​από την απλή συλλογή σχολίων. Για παράδειγμα, πλατφόρμες ηλεκτρονικής συμμετοχής για ηλεκτρονικό προϋπολογισμό, με τους πολίτες να διαδραματίζουν άμεσο ρόλο στην κατανομή των πόρων και στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών πολιτικών από την αρχή, όχι μόνο επικυρώνοντας προκαταρκτικές αποφάσεις. Τέτοιες πλατφόρμες έχουν επιδείξει επιτυχία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου ο συμμετοχικός προϋπολογισμός οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά ολοκλήρωσης κοινοτικών έργων και αυξημένη ικανοποίηση του κοινού από την τοπική διακυβέρνηση.

Η συνεχής και προοδευτική δέσμευση του κοινού βοηθά στη δημιουργία υπηρεσιών και συστημάτων που είναι διαφανή και αντικατοπτρίζουν τη βούληση της κοινότητας. Σε αυτό το σκεπτικό, η επικέντρωση στον πολίτη  συνεπάγεται την εξέταση των αναγκών και των εμπειριών των πολιτών σε κάθε στάδιο της σύλληψης, ανάπτυξης και παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο ενισχύει τη δημοκρατική δέσμευση, αλλά οδηγεί επίσης σε πιο ανθεκτικές και προσαρμοστικές δομές διακυβέρνησης και σε δημόσιες υπηρεσίες που είναι πιο προσιτές, κατανοητές και εύχρηστες. 

Κατά συνέπεια, τα οφέλη μιας τέτοιας βαθιάς ολοκλήρωσης είναι πολλαπλά: οι υπηρεσίες ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις ανάγκες των χρηστών, οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν συστήματα με μεγαλύτερη απόκριση και οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογίες που είναι πραγματικά κατάλληλες για το σκοπό, επωφελούμενοι από άμεσες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις των χρηστών.

Ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Προώθηση της επικέντρωση στον πολίτη 

Μέσω των διαφόρων πρωτοβουλιών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση προσεγγίσεων με επίκεντρο τον πολίτη γενικά και στον τομέα της GovTech, με αυξανόμενη προσοχή στον συν-σχεδιασμό, την επιστήμη των πολιτών και την ανταλλαγή γνώσεων.

Η δέσμευση του κοινού μπορεί να κάνει τις λύσεις να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά συγκεκριμένες ανάγκες, προτιμήσεις και προκλήσεις που μπορεί να μην είναι προφανείς μόνο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους τεχνολόγους. Αυτή η συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού μπορεί να οδηγήσει σε υπηρεσίες που γίνονται ευρύτερα αποδεκτές και χρησιμοποιούνται από το κοινό, επειδή αισθάνονται ιδιοκτησία και βλέπουν την προσωπική ή κοινοτική συμβολή τους να αντικατοπτρίζεται στο τελικό προϊόν. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι λύσεις GovTech δεν αναπτύσσονται μεμονωμένα από τεχνοκράτες, αλλά δημιουργούνται από κοινού με τη συμβολή εκείνων που θα τις χρησιμοποιήσουν, προωθώντας έτσι μια πιο αφοσιωμένη και συμμετοχική δημοκρατική διαδικασία σε ολόκληρη την Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το το πιλοτικό έργο GovTech Connect  και το πρόγραμμά του είναι ένα παράδειγμα, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από boot camps μεταξύ χωρών με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ της GovTech. 

Η προσέγγιση του GovTech Connect 

Το έργο ανέλαβε πολυάριθμες δραστηριότητες που είχαν σχεδιαστεί για να μοιραστούν πρακτικές και στρατηγικές εμπλοκής των πολιτών, δημιουργώντας μονοπάτια για την ένταξή τους σε πρωτοβουλίες startup. Κεντρικό στοιχείο αυτών των προσπαθειών ήταν η έμφαση στην επικέντρωση στον πολίτη κατά την εκπαίδευση των νεοφυών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μέσω της ανάπτυξης σχεδίων εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των λύσεών τους. Επιπλέον, η προσέγγιση ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω πρακτικών εργαστηρίων που συγκέντρωσαν τη συμμετοχή από πάνω από εκατό άτομα, συμπεριλαμβανομένων τόσο εκπροσώπων του δημόσιου τομέα όσο και εργαζομένων εταιρειών που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς. 

Η επικέντρωση στον πολίτη δεν αποτελεί πρόσθετο για την αισθητική βελτίωση των υπηρεσιών αλλά μια στρατηγική προσέγγιση που θα πρέπει να ενημερώνει όλες τις φάσεις ανάπτυξης και εφαρμογής λύσεων για το GovTech. 

Στο πλαίσιο των Boot camps, ο πειραματισμός απέδειξε συγκεκριμένα τη σημασία της διαδραστικής και συνεργατικής μάθησης μεταξύ οντοτήτων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις σχετικά με την αποτελεσματική δέσμευση και μεθόδους. 

Η εκμάθηση από ομοτίμους αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα πολύτιμο, με τα Boot camps να λειτουργούν ως βασικό περιβάλλον όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούσαν να ανταλλάξουν εμπειρίες, προκλήσεις και λύσεις. Η δυναμική διαδικασία εκμάθησης που είναι εγγενής στα Boot camp συμβάλλει σημαντικά στην συνεχής βελτίωση των λύσεων GovTech, που απεικονίζουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ενσωμάτωσης πολιτοκεντρικών προσεγγίσεων σε όλα τα επίπεδα τεχνολογικής ανάπτυξης. 

Εκμάθηση: Πέρα από μια Τεχνολογική Ενημέρωση

Η μετάβαση προς δημόσιους τομείς με περισσότερο επίκεντρο τον πολίτη αντιπροσωπεύει μια βαθιά στροφή πέρα ​​από τις απλές τεχνολογικές αναβαθμίσεις—δηλώνει μια ανανεωμένη δέσμευση για δημοκρατικές αξίες και υπεύθυνη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς. Τοποθετώντας τους πολίτες στον πυρήνα των καινοτομιών GovTech, οι κυβερνήσεις όχι μόνο ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση του κοινού αλλά θέτουν επίσης το έδαφος για πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες πολιτικές και δημόσιες υπηρεσίες.

Το έργο επιβεβαίωσε τον τρόπο εισαγωγής μιας κουλτούρας της καινοτομίας στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας, που εκτείνεται πέρα ​​από την απλή δημιουργία αξίας ή την αρχική δοκιμή, είναι πράγματι ζωτικής σημασίας. Αυτό το μεταμορφωτικό ταξίδι ξεκινά με ένα θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας προς την άμεση έρευνα με τους πολίτες σε νεοφυείς επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν καινοτόμες λύσεις. Δίνοντας πραγματική προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες και τις εμπειρίες των χρηστών, οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι λύσεις GovTech δεν είναι μόνο τεχνολογικά εξελιγμένες αλλά και σχετικές, αποτελεσματικές και ευρέως αποδεκτές. Αυτή η στρατηγική καλλιεργεί έναν πιο ανταποκρινόμενο και προσαρμοστικό δημόσιο τομέα, εξοπλισμένο να παρέχει υπηρεσίες που πραγματικά ευθυγραμμίζονται και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εφαρμογή μεθοδολογιών Design Thinking και δέσμευσης πολιτών στο οικοσύστημα GovTech απαιτεί εξέταση όσον αφορά την οργανωτική αλλαγή και τη μάθηση. Μόνο ένας ευρύτερος μετασχηματισμός που περιλαμβάνει μια πολιτιστική αλλαγή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μακροχρόνια αποτελέσματα μετά τον πειραματισμό, ενισχύοντας τη συνεχή μάθηση και την προσαρμοστικότητα και καθιστώντας τον χρηστοκεντρικό σχεδιασμό θεμελιώδη πτυχή του λειτουργικού πλαισίου τους.

Επιπλέον, η κλιμάκωση των καινοτομιών GovTech για την προσέγγιση μεγαλύτερου κοινού και η αναπαραγωγή επιτυχημένων μοντέλων σε διαφορετικά περιβάλλοντα έχει αναδειχθεί ως κρίσιμη πτυχή, η οποία περιλαμβάνει την προώθηση ευθυγράμμιση των τροχιών και αξιοποίηση ευκαιριών μέσω της συνεργασίας. Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της δημιουργίας δικτύων ικανών να συν-σχεδιάζουν και να παράγουν λύσεις από κοινού. 

Επομένως, θεσμοθέτηση αυτών των συνεργατικών δικτύων έχει αναγνωριστεί ως ζωτικής σημασίας για τον καταλύτη σημαντικών αλλαγών εντός των οργανισμών, τη μετάβαση από τα προσωρινά πειράματα σε ριζωμένες πρακτικές που επιτυγχάνουν πραγματικές, βιώσιμες βελτιώσεις στον δημόσιο τομέα.

Καθώς κοιτάμε μπροστά, η συνεχής προσοχή στη δημόσια δέσμευση ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος GovTech που ωφελεί τον δημόσιο τομέα και εμπλουτίζει τον δημοκρατικό ιστό των κοινωνιών μας, καθιστώντας τη δημόσια διοίκηση πιο διαφανή, υπεύθυνη και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες των πολιτών.

Πηγή άρθρου:  https://joinup.ec.europa.eu/collection/govtechconnect