Στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη τεχνική συνάντηση του Pilot 1 του έργου GovTech4All, με θέμα την ασφαλή διαχείριση πληροφοριών σε διασυνοριακούς χώρους δεδομένων. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του GRNET (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας), το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στο έργο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της LANTIK (Εταιρεία Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Συμβουλίου της Επαρχίας Μπισκάια), η οποία ηγείται του πιλοτικού έργου, καθώς και της DINUM (Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Γαλλικής Κυβέρνησης), που συμμετέχει ενεργά στην υλοποίησή του.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση;
Η πρώτη ημέρα επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα προόδου. Οι εταίροι ανέλυσαν διεξοδικά τις περιπτώσεις χρήσης του πιλοτικού έργου, τη λειτουργικότητά τους και τις δυνατότητες παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, κατέληξαν σε μια βαθύτερη κατανόηση των αρχιτεκτονικών απαιτήσεων και των σχετικών συνόλων δεδομένων.
Τη δεύτερη ημέρα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διάχυση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού έργου. Οι εταίροι διερεύνησαν στρατηγικές για την ενίσχυση της εμπλοκής των χρηστών, την προώθηση συνεργασιών με παρόμοια έργα, καθώς και τον σχεδιασμό ημερίδων επίδειξης και της τελικής εκδήλωσης. Εξετάστηκε, επίσης, η στρατηγική βιωσιμότητας, η οποία είναι καθοριστική για τη δημιουργία ενός διαρκούς αντίκτυπου μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Επιπλέον, οι εταίροι καθόρισαν τα επόμενα βήματα, οργανώνοντας λεπτομερώς τις επερχόμενες εργασίες, καθώς και τον προγραμματισμό και τη δομή των παραδοτέων που σχετίζονται με το έργο.
GovTech4All: Καινοτομία στον δημόσιο τομέα με τρία πιλοτικά έργα
Το GovTech4All είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου GovTech οικοσυστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της ενότητας εργασίας «Deployment and Project Pilots», υπό την καθοδήγηση της LANTIK, υλοποιούνται τρία πιλοτικά έργα, τα οποία προωθούν καινοτόμες λύσεις για τον δημόσιο τομέα:
- Pilot 1: Ασφαλής διαχείριση πληροφοριών σε διασυνοριακούς χώρους δεδομένων.
Το Pilot 1 επικεντρώνεται στις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι οργανισμοί στην ασφαλή συλλογή και ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών.
- Pilot 2: Υποστήριξη των πολιτών για τη λήψη κοινωνικών παροχών μέσω προσωπικών ψηφιακών βοηθών.
Το Pilot 2 υλοποιείται από το DIGICAMPUS και αποσκοπεί στην ανάπτυξη εργαλείων που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών σε κοινωνικές υπηρεσίες.
- Pilot 3: StartupChallenge για καινοτόμες προμήθειες
Με επικεφαλής την Globe, το τρίτο πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας μέσω διαγωνισμών για νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίοι συνδέονται με τις διαδικασίες προμηθειών του δημόσιου τομέα.
Η επόμενη μέρα του GovTech4All
Τα τρία αυτά πιλοτικά έργα λειτουργούν ως δομικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός ισχυρού GovTech οικοσυστήματος στην Ευρώπη, προσφέροντας απτά παραδείγματα του θετικού μετασχηματισμού που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψηφιακής καινοτομίας. Το GovTech4All θέτει τις βάσεις για την κλιμάκωση αυτών των λύσεων και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, διασφαλίζοντας έτσι τον μέγιστο αντίκτυπο στον δημόσιο τομέα.