Η έκθεση αξιολόγησης  της ωριμότητας ανοιχτών δεδομένων (ODM) για το 2024 αξιολόγησε την ωριμότητα των χωρών στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων. Ειδικότερα, η αξιολόγηση μέτρησε την πρόοδο των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη διάθεση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και την τόνωση της επαναχρησιμοποίησής τους, σύμφωνα με την οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα (Directive (EU) 2019/1024).  Συνολικά 34 χώρες συμμετείχαν σε αυτή τη 10η ετήσια αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών της ΕΕ, 3 χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) (Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία) και 4 υποψηφίων χωρών (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Σερβία και Ουκρανία).

Αυτή η έκθεση  έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα το επίπεδο ODM των συμμετεχουσών χωρών, να εντοπίσουν τομείς προς βελτίωση και να επιτρέψουν στις συμμετέχουσες χώρες να μάθουν η μία από την άλλη. Ως ετήσια δημοσίευση, η έκθεση ODM καταγράφει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε από τις χώρες με την πάροδο του χρόνου, με την έκθεση του 2024 να παρέχει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες. Επιπλέον, παρέχει μια επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλα εθνικά και τοπικά πλαίσια.

Η μεθοδολογία αξιολόγησης του ODM χρησιμοποιώντας τέσσερις διαστάσεις.

  • Πολιτική: διερευνά τις πολιτικές και στρατηγικές ανοιχτών δεδομένων που ισχύουν στις συμμετέχουσες χώρες, τα εθνικά μοντέλα διακυβέρνησης για τη διαχείριση των ανοιχτών δεδομένων και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών.
  • Πύλη: διερευνά τη λειτουργικότητα των εθνικών πυλών ανοιχτών δεδομένων, τον βαθμό στον οποίο εξετάζονται οι ανάγκες και η συμπεριφορά των χρηστών για τη βελτίωση της πύλης, τη διαθεσιμότητα ανοιχτών δεδομένων σε διαφορετικούς τομείς και την προσέγγιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της πύλης.
  • Ποιότητα: αξιολογεί τα μέτρα που έλαβαν οι διαχειριστές πύλης για να διασφαλίσουν τη συστηματική συλλογή μεταδεδομένων, την παρακολούθηση της ποιότητας των μεταδεδομένων και τη συμμόρφωση με το πρότυπο μεταδεδομένων DCAT-AP και την ποιότητα της ανάπτυξης των δημοσιευμένων δεδομένων στην εθνική πύλη.
  • Αντίκτυπο: αναλύει την προθυμία, την ετοιμότητα και την ικανότητα των χωρών να μετρήσουν τόσο την επαναχρησιμοποίηση των ανοιχτών δεδομένων όσο και τον αντίκτυπο που δημιουργείται μέσω αυτής της επαναχρησιμοποίησης.

Βαθμολογίες ωριμότητας ανοιχτών δεδομένων το 2024

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε δείτε τις βαθμολογίες ODM και των 34 συμμετεχουσών χωρών για το 2024. Τα κυριότερα σημεία από αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα σημεία.

  • Συνολικά 18 χώρες αύξησαν το ODM τους από έτος σε έτος. 1 χώρα σημείωσε την ίδια συνολική βαθμολογία με το 2023. και 15 χώρες παρουσίασαν μείωση στη βαθμολογία ωριμότητάς τους (για 11 χώρες, η μείωση ήταν μικρότερη από 5 ποσοστιαίες μονάδες (pp)).
  • Οι βαθμολογίες ωριμότητας παραμένουν συγκεντρωμένες στο υψηλότερο άκρο του φάσματος, με τις περισσότερες χώρες (26 από 34, 76 %) να έχουν βαθμολογία ωριμότητας άνω του 73 %.
  • Τα κράτη μέλη διατήρησαν τη μέση βαθμολογία ωριμότητάς τους στο ίδιο επίπεδο με το 2023, στο 83 %.
  • Τα πιο ώριμα κράτη μέλη είναι Γαλλία (100 %), Πολωνία (98 %) και Σλοβακία (96 %). Η πιο ώριμη χώρα της ΕΖΕΣ είναι Νορβηγία (89%). Η πιο ώριμη υποψήφια χώρα είναι Ουκρανία (97%).
  • Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι σε σύγκριση με περυσι είναι η Λετονία (+ 10 pp.), η Κροατία (+ 9 pp.), η Σερβία (+ 9 ppp) και η Τσεχία (+ 6 pp.)
  • H Ελλάδα παραμένει στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης  (30η θέση) 

Διαβάστε αναλυτικά όλη την Έκθεση Ωριμότητας εδώ

Δείτε τα γραφήματα και τα αναλυτικά αποτελέσματα εδώ