Το Παρατηρητήριο Τεχνολογίας του Δημόσιου Τομέα (PSTW) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε νέα έκθεση με τίτλο Analysis of the generative AI landscape in the European public sector (Ανάλυση του τοπίου της παραγωγικής ΤΝ στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα). Η έκθεση παρέχει την πρώτη προοπτική, σε επίπεδο ΕΕ, σχετικά με τη διακυβέρνηση, την εφαρμογή και τις δοκιμές των τεχνολογιών παραγωγικής ΤΝ (GenAI) σε όλες τις δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη.  

Το PSTW, το οποίο ιδρύθηκε το 2023, παρακολουθεί ενεργά και αναλύει τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών —συμπεριλαμβανομένης της ΤΝ και του blockchain— στην καινοτομία στον δημόσιο τομέα. Υπό τη διαχείριση της μονάδας «Διαλειτουργική Ευρώπη» της DIGIT και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC), η τελευταία έκθεση του PSTW εξετάζει την αυξανόμενη δυναμική της παραγωγικής ΤΝ από τις κατευθυντήριες γραμμές και τη διακυβέρνηση έως την εφαρμογή σε επίγειο επίπεδο.  

Αναδυόμενη τεχνολογία, αλλά με εναπομένουσες προκλήσεις 

Τα εργαλεία παραγωγικής ΤΝ, από τα διαλογικά ρομπότ έως τα εργαλεία σύνταξης νομοθετικών κειμένων, εφαρμόζονται όλο και περισσότερο πιλοτικά στις ευρωπαϊκές διοικήσεις. Η έκθεση επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η GenAI επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, να αυτοματοποιούν και να ενισχύουν τις διοικητικές διαδικασίες και να βελτιώνουν τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων. Ωστόσο, η μαζική χρήση τέτοιων εργαλείων παρουσιάζει προκλήσεις, όπως πρόσθετες ανθρώπινες παραλείψεις, διασφάλιση των δεδομένων των πολιτών και διάφορα ζητήματα διακυβέρνησης, δεοντολογικά και τεχνικά ζητήματα.  

Η έκθεση εξετάζει 33 έγγραφα πολιτικής που σχετίζονται με τη GenAI σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ, θεσμικά όργανα και περιφέρειες της ΕΕ και προσδιορίζει μια σαφή προτεραιότητα για τη διασφάλιση της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της ιδιωτικότητας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και για την προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Αυξανόμενη υιοθεσία  

Η έκθεση PSTW εντόπισε 61 περιπτώσεις χρήσης GenAI από είκοσι χώρες και θεσμικά όργανα της ΕΕ, εκ των οποίων πάνω από τις μισές ήταν νέες από το 2024. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις χρήσης εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πιλοτική εφαρμογή ή ανάπτυξη, επιδεικνύοντας πρώιμο αλλά αυξανόμενο ενδιαφέρον. Οι εθνικές διοικήσεις ηγούνται της υιοθέτησης, με περιπτώσεις χρήσης που καλύπτουν τις γενικές δημόσιες υπηρεσίες, τη δημόσια ασφάλεια, τον τουρισμό και τη νομοθετική στήριξη. 

Συνεντεύξεις από πόλεις όπως το Ελσίνκι και το Δουβλίνο, καθώς και ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και η καταλανική κυβέρνηση, αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι οργανισμοί συνεργάζονται με παρόχους τεχνολογίας, πανεπιστήμια και εσωτερικές ομάδες πληροφορικής για την από κοινού ανάπτυξη εργαλείων GenAI. Οι πιο κοινές προτεραιότητες που προέκυψαν αφορούσαν την προσαρμογή της γλώσσας, τη διαλειτουργικότητα και τη δημιουργία συμπεριληπτικής και εξηγήσιμης ΤΝ. 

Εθνικά μοντέλα ψηφιακής ανεξαρτησίας 

Η έκθεση εντοπίζει μια νέα τάση των εθνικών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) που δημιουργούνται και εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας τοπικά δεδομένα και διαδικασίες οικοδόμησης σε τοπικές γλώσσες. Χώρες όπως η Βουλγαρία (BgGPT), η Σουηδία (GPT-SW3), η Φινλανδία (FinGPT) και οι Κάτω Χώρες (GPT-NL) δημιουργούν εθνικά LLM που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την ψηφιακή ανεξαρτησία, να διαφυλάξουν τις γλώσσες πολιτιστικής κληρονομιάς και να μειώσουν την εξάρτηση από διεθνείς παρόχους.  

Αυτά τα εθνικά μοντέλα είναι δημόσια αγαθά που καθιστούν τις διοικήσεις, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις πιο αυτάρκεις με τοπικά εφαρμόσιμα και αξιόπιστα εργαλεία GenAI. 

Στήριξη της πολιτικής της ΕΕ και μελλοντικές εξελίξεις 

Η έκθεση συνδέει τις εξελίξεις αυτές με την ευρύτερη ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ. Εξετάζει το κανονιστικό πλαίσιο της πράξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΤΝ, καθώς και πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως η δέσμη μέτρων για την καινοτομία στον τομέα της ΤΝ και η πρωτοβουλία GenAI4EU, οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη της καινοτομίας στις δημόσιες υπηρεσίες και στη βιομηχανία.  

Ουσιαστικά, προσφέρει έναν δομημένο τρόπο ώστε τα κράτη μέλη και άλλοι ερευνητές να συνεχίσουν τη χαρτογράφηση των πολιτικών και των πρακτικών της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης και διασφαλίζει την υποστήριξη της επαναχρησιμοποίησης και της συνεργασίας μέσω της δικτυακής πύλης της διαλειτουργικής Ευρώπης, ενθαρρύνοντας έτσι τις διοικήσεις να μαθαίνουν η μία από την άλλη. 

Διαβάστε την πλήρη έκθεση εδώ. 

Πηγή άρθρου: https://interoperable-europe.ec.europa.eu

Tags: