Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το δυναμικό των αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εικονικούς κόσμους. Το έγγραφο αυτό, το οποίο συντάχθηκε από τo Innovation Friendly Regulations Advisory Group (IFRAG) (IFRAG), διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι εικονικοί κόσμοι θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την επόμενη δεκαετία.

Η μελέτη περιγράφει τρία πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη εικονικών κόσμων, καθένα με ποικίλες επιπτώσεις στη διακυβέρνηση, την καινοτομία και την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Αυτά τα σενάρια κυμαίνονται από ένα μοντέλο που ανήκει κατά κύριο λόγο στην κοινότητα έως ένα μοντέλο που κυριαρχείται από εταιρείες, με μια τρίτη υβριδική προσέγγιση που συνδυάζει στοιχεία και των δύο. Για παράδειγμα, η έκθεση εικάζει τον αντίκτυπο ενός εικονικού κόσμου με γνώμονα την κοινότητα στην ενίσχυση της συμμετοχικής διακυβέρνησης και της προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Βασικοί τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επισημαίνονται ως τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από αυτές τις εξελίξεις.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τη δυνητική κυριαρχία μη ευρωπαϊκών οντοτήτων στην ανάπτυξη υποδομών εικονικού κόσμου. Εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων, τη διαλειτουργικότητα και την ευθυγράμμιση των εικονικών οικοσυστημάτων με τις αξίες της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για τις μελλοντικές εξελίξεις. 

Στα συμπεράσματά της, η έκθεση του IFRAG υποδηλώνει ότι, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πράξης για την τεχνητή νοημοσύνη και της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ενδέχεται να επαρκεί βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να χρειαστούν στοχευμένες τροποποιήσεις, καθώς οι εικονικοί κόσμοι συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η έκθεση τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης κοινωνικοτεχνικής προσέγγισης που θα αντιμετωπίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, της βιομηχανίας, των υποδομών και της διακυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εικονικοί κόσμοι αναπτύσσονται κατά τρόπο καινοτόμο και ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η παρούσα δημοσίευση έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τις μελλοντικές ρυθμιστικές αποφάσεις και τις καινοτομίες του δημόσιου τομέα, καθοδηγώντας την ΕΕ στη μόχλευση εικονικών κόσμων για την ενίσχυση της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των πολιτών.

Διαβάστε την έκθεση εδώ