Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών τους. Από την επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, μέχρι να γίνουν πιο προσιτές οι δημόσιες υπηρεσίες, ο δημόσιος τομέας πρέπει να αγκαλιάσει την καινοτομία για να παραμείνει μπροστά. 

To χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  έργο GovTech Connect έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αυτά τα πιεστικά ζητήματα, προωθώντας την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα μέσω μιας καινοτόμου ευρωπαϊκής πλατφόρμας GovTech. 

Τα τελευταία δύο χρόνια, το GovTech Connect έχει επιλέξει και προωθήσει αποτελεσματικές ψηφιακές λύσεις που αντιμετωπίζουν βασικές προκλήσεις του δημόσιου τομέα, όπως η ψηφιακή υποδομή, η βιωσιμότητα και η αστική ανάπτυξη, μέσω μιας σειράς καινοτόμων boot camp. Αυτά τα boot camp, εξαπλωμένα σε όλη την Ευρώπη, εξοπλίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ με τις απαραίτητες δεξιότητες, εργαλεία και δίκτυα που χρειάζονται για να πλοηγηθούν με σιγουριά στις αγορές του δημόσιου τομέα. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαίδευση σε θέματα όπως οι δημόσιες προμήθειες, τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, οι στρατηγικές τιμολόγησης ή η συγκέντρωση κεφαλαίων, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν λύσεις με πολίτες και ειδικούς. Χρησιμοποιώντας τη σχεδιαστική σκέψη, το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι λύσεις που αναπτύσσονται δεν είναι μόνο καινοτόμες, αλλά ανταποκρίνονται και στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των δημοσίων υπαλλήλων. Διοργανώνονται στρογγυλά τραπέζια με εκπροσώπους της τοπικής αρχής και της κυβέρνησης για να παρέχουν στους συμμετέχοντες στις startup πληροφορίες πεδίου και πολύτιμη ανατροφοδότηση για την εμπορευματοποίηση της λύσης τους στον δημόσιο τομέα.  

Μέχρι στιγμής, το GovTech Connect έχει πραγματοποιήσει τρία boot camp με ένα τέταρτο σε εξέλιξη: 

Boot Camp 1 : Achieving Net Zero

Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες στα ύψη και τις επιβλαβείς ουσίες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε βιώσιμα κυβερνητικά έργα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν σε αυτό το bootcamp στοχεύουν σε ανοιχτά δεδομένα βιωσιμότητας, ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και βιώσιμο τουρισμό, προκειμένου να βοηθήσουν τις δημόσιες αρχές να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση των δημόσιων υπηρεσιών. Ένα πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίστηκε στο πρόσφατο bootcamp μας ήταν οι εκπομπές γλυκού νερού του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο τόνους ετησίως. Η OpenHydro προσφέρει μια λύση αιχμής με την πλατφόρμα SaaS της, βελτιστοποιώντας τα δεδομένα εκπομπών και βοηθώντας τους πελάτες να αναπτύξουν και να παρακολουθήσουν δραστικά σχέδια. 

Boot Camp 2 : Ψηφιακή υποδομή επόμενης γενιάς: 

Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες προσέγγισης και συνεργασίας με τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, αλλά η τεχνολογική ανάπτυξη πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμη σε όλους. Το δεύτερο bootcamp διερεύνησε ψηφιακές λύσεις για να διασφαλίσει ότι οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως προσβάσιμες στο Διαδίκτυο για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, και βελτιώνει τη διαλειτουργικότητα για μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη. Τα κωφά και βαρήκοα άτομα, που ανέρχονται σε 466 εκατομμύρια παγκοσμίως, συχνά παλεύουν με τις ανακοινώσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η SignAvatar ανέπτυξε το TransportSign, ένα εργαλείο που λειτουργεί με AI που μεταφράζει αυτές τις ανακοινώσεις στη νοηματική γλώσσα, γεφυρώνοντας το κενό επικοινωνίας. 

Boot Camp 3 & 4 : Reimagining Cities 

Καθώς οι πόλεις γίνονται όλο και πιο πυκνοκατοικημένες, έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για σημαντικές αλλαγές, καθιστώντας τις ιδανικές βάσεις δοκιμών για καινοτόμες τεχνολογίες. Τα Boot camp 3 & 4 επικεντρώνονται σε Έξυπνες Λύσεις που αντιμετωπίζουν βασικές προκλήσεις για τις αστικές περιοχές, όπως η ενεργειακή απόδοση, η κινητικότητα και η δέσμευση της κοινότητας. Στοχεύει στον εντοπισμό και την προώθηση λύσεων αιχμής που μπορούν να μετατρέψουν τα αστικά περιβάλλοντα σε πιο βιώσιμους και βιώσιμους χώρους. Στο Boot Camp 3 pitch day, η Winner Street Co εντυπωσίασε με το όραμά της για αστική προσβασιμότητα, προτείνοντας 100% προσβάσιμες πολυτροπικές διαδρομές χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από τις ανάγκες κινητικότητας. Αυτά τα καινοτόμα μαθήματα οδηγούν την ψηφιακή ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να σκέφτονται δημιουργικά και να δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμες λύσεις με επίκεντρο τον πολίτη και μειώνοντας το κόστος.  

Κατά τη διάρκεια δύο ετών, το πρόγραμμα GovTech Connect συγκέντρωσε 101 εφαρμογές, επέλεξε 54 νεοφυείς επιχειρήσεις και ασχολήθηκε με περισσότερους από 70 ειδικούς. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση που παρείχε το πρόγραμμα ήταν βασικές για να καθοδηγήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τον δημόσιο τομέα. 

Οι ημέρες παρουσίασης των τριών πρώτων boot camp συγκέντρωσαν ένα διεθνές δίκτυο 200 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και ενδιαφερόμενων μερών του Govtech. Αυτές οι βασικές στιγμές έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και των νεοφυών επιχειρήσεων και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες. 

Με το τελευταίο Boot Camp να κινείται, το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με μια τελική εκδήλωση που θα είναι μια αξέχαστη περίσταση με το Boot Camp 4 Pitch Day και τους νικητές startup από κάθε Pitch Day να βγαίνουν στη σκηνή για να μοιραστούν τις καινοτόμες ιδέες τους για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών . 

The Finale: GovTech Connect Assembly 2024  

Η Συνέλευση GovTech Connect, η οποία έχει οριστεί για τις 28 Νοεμβρίου 2024, στις Βρυξέλλες, προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα για να συνεργαστείτε με ευρωπαίους ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής και καινοτόμους στην πρώτη γραμμή του μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα.  

Μέσω διαδραστικών πάνελ, συνομιλιών και συνεδριών προώθησης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν πληροφορίες για τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, θα εξερευνήσουν στρατηγικές για την οικοδόμηση ενός Διαλειτουργικού οικοσυστήματος GovTech, θα συζητήσουν πώς να κλιμακωθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις GovTech σε όλη την Ευρώπη και θα ανακαλύψουν πρωτοποριακές τεχνολογίες διαθέσιμες στις δημόσιες διοικήσεις. Τι να περιμένετε:  

  • Συνδεθείτε με καινοτόμους GovTech και ανακαλύψτε πώς οι λύσεις αιχμής τους μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των πιεστικών προκλήσεων της Ευρώπης. 
  • Συμμετέχετε σε συζητήσεις: Συζητήστε τι λειτούργησε και τι δεν λειτούργησε καλά στο GovTech και αποκτήστε γνώσεις σχετικά με βασικές συστάσεις πολιτικής για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη.  
  • Συνδεθείτε με την κοινότητα GovTech: Συμμετέχετε σε πάνελ, εργαστήρια και συνεδρίες δικτύωσης με Ευρωπαίους ηγέτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και καινοτόμους GovTech. Δημιουργήστε συνδέσεις για να παρέχετε πολύτιμες ευκαιρίες για συνεργασία και γίνετε μέλος μιας παγκόσμιας κοινότητας GovTech που επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνολογίας για το κοινό καλό. 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu