Το ελληνικό δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία workshop για την κατάρτιση ενός σχεδίου ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Εύβοια και άλλες πληγείσες περιοχές της χώρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6.10.2023 στo ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με τη συμμετοχή όλων των εταίρων που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες των ΕΚΨΚ, καθώς και συνεργαζόμενους φορείς και επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξετάστηκαν πιθανές δράσεις και να έλαβαν χώρα παραγωγικές συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη χώρα. Δημιουργήθηκε μία ψηφιακή πλατφόρμα συνεργασίας, όπου αρχικά οι συμμετέχοντες 40 συνεργαζόμενων φορέων και εταιρειών, συνέβαλαν με τις ιδέες τους και τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν και ταξινομήθηκαν. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν οι πραγματικές αλλά και πιθανές σχετικές ανάγκες που υπάρχουν, από εκπροσώπους των περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και από εκπροσώπους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στη συζήτηση.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κόμβος SmartAtticaEDIH, ο οποίος στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αττικής σε πρώτη φάση, και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας και της Κινητικότητας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,ο κ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συντονιστής του Smart Attica EDIH καθώς και ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, εκπρόσωπος των ελληνικών ΕΚΨΚ και συντονιστής του Κόμβου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GRdigiGOVinnoHUB.

Επίσης,στο workshop παρευρέθηκανεκπρόσωποι του δικτύου των ΕΚΨΚ και πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, εκ μέρους της συντονιστικής ομάδας του smartHEALTHEDIH, του κόμβου που εστιάζει στην Ευφυή Υγεία, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, ο κ. Περικλής Τερλιξίδης, συντονιστής του SmartAtticaEDIH και συντονιστής της εκδήλωσης, η κα. Μαρία Πουρνάρη, συντονίστρια του κόμβου HealthHubEDIH, ο οποίος στοχεύει στον μετασχηματισμό της Υγείας και της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας μέσω υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνηςμε έδρα τη Θεσσαλίακαιoι κ.κ. Νικόλαος Πλόσκας και Φώτιος Τσαμπούρης, εκπροσωπώντας τον κόμβο SYNERGiNNEDIH, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 221 ακόμη κόμβους, συμμετέχουν στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».