Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δημόσιο Τομέα, το θεσμικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες ανάπτυξης στην Οικονομία και την Κοινωνία στο επίκεντρο της εκδήλωσης “Synergies for the future – AΙ in Public Services”
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο ρόλος του Δημόσιου Τομέα προς όφελος των πολιτών, τo σχήμα διακυβέρνησης δεδομένων (data governance), οι ευκαιρίες για συνέργειες, η ευρωπαϊκή στρατηγική και η ανάγκη χάραξης θεσμικών πλαισίων ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση “Synergies for the future – AΙ in Public Services” που πραγματοποιήθηκε στις 12.05.2023.
Δυναμικό παρών έδωσαν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας Τεχνητής Νοημοσύνης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, εμπειρογνώμονες και στελέχη χάραξης πολιτικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και κορυφαία στελέχη δημόσιων φορέων και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό και τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
H εκδήλωση ξεκίνησε με το θερμό καλωσόρισμα της Προέδρου του ΕΒΕΑ Σοφίας Εφραίμογλου, η οποία τόνισε ιδιαίτερα τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αξιοποίηση της ΤΝ στον δημόσιο χώρο για τις επιχειρήσεις, καθώς και στην επιδιωκόμενη συνεργασία με τον Κόμβο. Αντίστοιχο χαιρετισμό απηύθυνε ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, Μάνος Μακρομάλλης. Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ενίσχυση του οικοσυστήματος της Καινοτομίας σε αυτή την προοπτική και κάλεσε τους συμμετέχοντες φορείς να συμμετάσχουν στο -υπό διαμόρφωση- Παρατηρητήριο ΤΝ. Αναλυτικότερα σε αυτό, καθώς και στις σχετικές πολιτικές και δράσεις, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Διευθυντής ΨΔ κος Αντώνης Στασής. Στην κεντρική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ, καθ. Στέφανος Κόλλιας, παρουσίασε τις δυνατότητες, τις περιοχές εφαρμογής και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Οικονομία και την Κοινωνία, το εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο καθώς και τις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργούνται και τα σημεία αναγκαίας παρέμβασης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece Μιχάλης Δρίτσας παρουσίασε τα βασικά στοιχεία δραστηριότητας των καινοτόμων επιχειρήσεων που διαθέτουν τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις που φώτισαν πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως είναι τα ανοιχτά μοντέλα και δεδομένα στη σύγχρονη ΤΝ και αναδείχθηκε από τον Συντονιστή Γιάννη Κωτσή-Γιανναράκη, ο ρόλος του κόμβου καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση GRdigiGOV-innoHUB για τη δημιουργία και προσφορά δημόσιων, ευφυών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΕ, παρουσίασαν την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ΤΝ, τις τρέχουσες πρωτοβουλίες και δράσεις με έμφαση στην αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας AI on-demand platform καθώς και τη σημασία της αξιοποίησης της ΤΝ από τους Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας.
Η συζήτηση κορυφώθηκε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εμπειρογνωμόνων του χώρου της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του κοινού. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:
- Μέσα από τις πρωτοβουλίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο Δημόσιος Τομέας σήμερα οδηγεί τις εξελίξεις με την προσφορά σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών, τις οποίες θα πρέπει να εξελίσσει με την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ
- Η προτυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων του Δημοσίου αποτελεί προϋπόθεση για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών ΜΙΤΟΣ και η ψηφιακή πύλη του κράτους gov.gr διαθέτουν σημαντική κωδικοποιημένη γνώση, στην οποία μπορούν να προσαρμοστούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος του πολίτη και των επιχειρήσεων.
- Η διακυβέρνηση δεδομένων (data governance) αποτελεί την πλέον σημαντική παράμετρο της ΤΝ και είναι αναγκαία η χάραξη στρατηγικής, η υιοθέτηση μοντέλων λειτουργίας και η θεσμοθέτηση νομοθετικών πλαισίων που να συνάδουν με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η διεπιστημονική και δια-τομεακή ανάπτυξη συνεργειών, η αξιοποίηση εργαλείων που προσφέρει η ΕΕ, όπως είναι η ευρωπαϊκή πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και η υιοθέτηση ανθρωποκεντρικής προσέγγισης είναι βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην εφαρμογή της ΤΝ.
- Ο κόμβος ψηφιακής καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB καλλιεργεί ψηφιακή κουλτούρα μέσα από καλά συντονισμένες δράσεις για την ένταξη υπηρεσιών υψηλού τεχνολογικού επιπέδου και συνεργασίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων (capacity building).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α., συνεργάτη και υποστηρικτή του GR digiGOV-innoHUB. Ακολούθησαν εργαστήρια συν-σχεδιασμού (co-creation workshop) σε κλειστό κύκλο, για την αντιμετώπιση τεσσάρων προκλήσεων του Δημόσιου Τομέα με τεχνολογίες ΤΝ. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στη σελίδα του κόμβου.
Οι Διαφάνειες των παρουσιάσεων
Παρουσίαση Ομιλητής Τεχνητή Νοημοσύνη Επιτεύγματα & Προκλήσεις Prof. Stefanos Kollias,
Chairman, GRNETΠαρουσίαση Michael Dritsas
CEO Elevate Greece SAThe Greek EDIH for Public Services Yiannis Kotsis Giannarakis
Coordinator, GR digiGOV-innoHUB /GRNETΑνοιχτά μοντέλα και δεδομένα
στη σύγχρονη Τεχνητή
ΝοημοσύνηNina Gialloussi
Data Product Developer GFOSSAI for GOV – the Greek Case (Emerging
Technologies in the Public Sector)Antonis Stasis
Director, Ministry of Digital GovernmentEuropean Excellence and Trust in Artificial Intelligence Jola Dervishaj
AI Policy & Outreach Officer,AI ecosystem of excellence
AI on Demand Platform &TEFsEvangelia Markidou
Head of Sector – Artificial Intelligence Technology, Development and Impact , DG CNCT, EU CommissionΠαρουσίαση Helena Rodriguez
PO, DG CNECT